Haber

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Ukrayna’daki çatışmalarda ABD ve NATO doğrudan müdahil oldu”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD ve NATO, Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan müdahil oldu” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa’daki güvenlik meselelerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Ukrayna meselesinden enerji ve gıda krizine kadar pek çok konuda düşüncelerini dile getiren Lavrov, özellikle Ukrayna’ya takviye kuvvetler sunan ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması yapan batılı ülkelere tepki gösterdi.

Lavrov, böyle bir kararın kendilerini ilgilendirmediğini belirterek, “Tavan fiyatın ne olacağı umurumuzda değil. Ortaklarımızla doğrudan görüşmeye devam edeceğiz. büyük alıcılar, vade, hacim ve fiyat açısından her zaman bir çıkar dengesi vardır. unsuru dikkate alınır” dedi.

Bu kararın, üretici ve tüketici arasındaki çıkarlar ne olursa olsun sadece Rusya’yı cezalandırmak için alındığını vurgulayan Lavrov, “Bu, cezalandırmak isteyenlerin değil, üretici ve tüketicinin karşılıklı olarak anlaşması gerekir. Bugün neo-kolonyal yöntemlere dayanmayan, petrolden daha fazla gelir elde etmeyen bir sistem.” Bunu BRICS’teki (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ortaklarımızla yapıyoruz. Baştan sona yapıyoruz” dedi.

“Pazarlık istemedik ama isteyen olursa konuşuruz”

Ukrayna krizine ilişkin yaptığı açıklamalarda Kiev ile müzakere talebinde bulunmadıklarını belirten Lavrov, “Özel askeri operasyonlar sırasında takviye toplamak için müzakere talebinde bulunmakla hep suçlandık. Bu hem saçmalık hem de saçmalık. asla rastgele müzakere istemeyin Ancak müzakere yoluyla analizle ilgilenen olursa onları dinlemeye hazırız dedik.Ukrayna’nın talebi doğrultusunda geçen Mart ayında Kiev tarafıyla müzakereler yürütüldü. ve bu müzakerelerde Rus tarafının sunduğu şartlar kabul edildi.Ukrayna, İngiltere ve ABD’nin baskısıyla bu anlaşmayı imzalamadı.

“ABD ve NATO, Ukrayna’daki çatışmalara doğrudan müdahil oldu”

Ukrayna’daki savaştan batılı ülkeleri sorumlu tutan ve ABD ile NATO’nun bu çatışmalarda doğrudan müdahil olduğunu savunan Lavrov, “Rusları öldürmek için Ukrayna’ya ölümcül silahlar göndermenize olanak sağlayan enerji tesislerinizi devre dışı bırakıyoruz. bu savaşa katılmadığını söylüyor. Sadece silah göndererek değil, aynı zamanda çalışanları eğiterek. Kendi topraklarınızda, İngiltere, Almanya, İtalya ve diğer ülkelerin topraklarında askerler yetiştiriliyor. Yüzlerce batılı eğitmen kendi topraklarında askeri eğitimlerinin yanı sıra, sahada silahların nasıl kullanılacağına dair eğitimler veriyor.” ifadesini kullandı.

“NATO, Asya-Pasifik’te tehdit oluşturuyor”

NATO’nun Asya-Pasifik bölgesinde de faaliyetler yürüttüğüne işaret eden Lavrov, “NATO’nun Avrupa’yı takip eden eylemleri de Asya-Pasifik bölgesinde gerginlik yaratıyor. Öte yandan Rusya ve Çin askeri iş birliğini geliştiriyor. Ne kadar ciddi olduğunu biliyoruz. NATO provokasyon yapıyor (Asya-Pasifik eylemleri) “Devriye yapıyoruz. Bunlar her türlü gelişmeye hazır olduğumuzu gösteren tedbirlerdir. Ancak ABD liderliğindeki NATO üyelerinin burada, Avrupa’da patlayıcı bir durum yaratmaya çalıştıkları herkes tarafından çok iyi anlaşılmıştır” dedi.

“Rus gübre ve tahılına yaptırımlar uygulanıyor”

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevkiyatına ilişkin imzalanan tahıl anlaşmasına dikkat çeken Lavrov, bu anlaşmada Rus tahıl ürünlerinin sevkiyatına da izin verildiğini ancak Avrupa ve batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini söyledi, “BM Sekreteri General Antonio Guterres, Rus tahıl ürünlerinin önündeki sorunları kendi inisiyatifiyle kaldırdı.Ancak anlaşmanın üzerinden 5 ay geçti.Avrupa Birliği ve ABD bu konuda son derece yavaş.BM’deki bazı meslektaşlarımız bazı istisnalar olduğunu söylüyor. AB’nin Rus tahıl ve gübrelerine yaptırım uygulamadığına dair bazı açıklamalar duyuyoruz. Bu tamamen saçmalık. “Rusya’dan yapılan tüm gıda ihracatının yüzde 90’ına hizmet eden Rosselhozbank başta olmak üzere tüm bankacılık hizmetlerinin kısıtlanması ve Rus gemilerinin Avrupa limanlarına girişinin engellenmesi bu eserlerin (Rus tahıl ve gübrelerinin) sevkiyatını engelliyor” dedi. – MOSKOVA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu