Yaşam

Türk ve Türk edebiyatı tartışması devam ediyor; kültürlülerden açıklama: Bu dayatmaları reddediyoruz

ensonhaber.com

Edebiyatımız son aylarda yeni bir tartışmaya sahne oldu. Özellikle sosyal medyada büyük tartışmalara sahne olan konu; Türk edebiyatı mı yoksa Türk edebiyatı mı demeliyiz?

Bu tartışma yayınlanan yazılarla yepyeni bir boyut kazandı. Buna göre; Yerli ve Türk edebiyatı kavramlarını kabul etmediklerini belirten kültür insanları bu duruma tepki gösterdi.

Bu bağlamda bibliyofiller dağıldı ve tartışmalar kısa süreliğine de olsa durdu. Özellikle Türkiye’de her etnik kökenden insan olduğunu düşünenler, bunun Türk edebiyatı değil, Türk edebiyatı olduğu kanaatini dile getiriyorlar.

Türk edebiyatı vurgusu

Öte yandan Türk edebiyatı diyenler; diğer ülkeler de kendi isimlerini kullanarak edebiyatı ön plana çıkarıyor. Bu nedenle Türk edebiyatı demekte bir sakınca olmadığını söylerler.

“Türk Edebiyatı Dayatması”

Yazar ve şair Kaan Eminoğlu’nun önderliğinde gündeme gelen yazar ve şairler, yayımladıkları yazılarla yansımalarını dile getirdiler. Kültür insanları, yayınladıkları bildiride; yayınevleri ve kitabevleri tarafından “Türk edebiyatı” kavramının değiştirilmesi; Bunun yerine “yerli, Türk edebiyatı” kavramının kullanılmasını kabul edilemez bulduklarını belirtti.

İşte yazar ve şairlerin yayınladığı bildiri;

“Bu dayatmaları kabul etmiyoruz”

“Ülkemizde faaliyet gösteren bazı yayınevleri ve kitapçıların edebî eserler tasnifinde kullanılan Türk edebiyatı kelimesini değiştirip “Türk edebiyatı, Türk edebiyatı, yerli edebiyat” gibi bilim dışı ve gerçek dışı terimler kullanmaya başlamasını endişeyle takip ediyoruz. Türk edebiyatına isim verirken dil ve ülke bazında sınıflandırmayı terminolojik bir ikili standart olarak değerlendiriyoruz. Türk edebiyatı terimine ırkçı bir tavrın terminolojik yansıması olarak değer veren bu tavrı kabul etmiyoruz. Türk edebiyatının ilahiyat konusu olduğunda bu tutarlılığın gösterilmesi belli bir art niyetin sonucudur. Yazarlar, şairler, akademisyenler, aydınlar ve kültür çalışanları olarak bizler bu ikili standardı ve yanlış terminoloji dayatmasını kabul etmiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu